Tokat Bez Sucuk: Doğal Fermente Sucuğun Serüveni ve Lezzeti

06-05-2023 22:52
Tokat Bez Sucuk: Doğal Fermente Sucuğun Serüveni ve Lezzeti

Tokat Bez Sucuk: Doğal Fermente Sucuğun Serüveni ve Lezzeti



Türkiye'nin Tokat iline özgü geleneksel bir sucuk çeşidi olan bez sucuğun geçmişi bu yörede çok eskilere dayanmaktadır. Osmanlı Devleti zamanında imparatorluğun önemli ticaret merkezlerinden biri olan Tokat yöresinde geleneksel yöntemlerle imal edilen bez sucuk, bu dönemdeki ticaret faaliyetleri sayesinde ün kazanmıştır. 


En kaliteli sucuk markaları arasında kullandığı doğal ve geleneksel yöntemler ile sıyrılan Aşıkbaba et ve et ürünleri, Tokat bez sucuğu üretim, pazarlama ve dağıtım faaliyetlerini coğrafi işaret ile yürütür. Tescilli Aşıkbaba Tokat bez sucuk, doğal fermantasyon sonucu elde edilen, katkısız bir doğal sucuk ürünüdür. Güneş görmeyen, klimatik kurutma odalarında 12 gün kadar bekletilen sucuklar, doğal kurutma ve fermantasyon işlemi gerçekleştikten sonra ‘geleneksel tat fermente sucuk’ statüsünde vakumlanarak raflara ve satışa çıkmaktadır.


Aşıkbaba Bez Sucuklarında Doğal Fermentasyon Nasıl Yapılır? 


Tokat’ta faaliyet gösteren Aşıkbaba tesislerinde, cumhuriyetin ilk yıllarından beri neredeyse aynı yöntemle ve formül ile sucuk üretimi yapılmaktadır. Öncelikle dinlenmiş dana karkas etler, tesisteki söküm ünitesine gelir ve kesilen parçalar tezgahta temizlenir. Sinir, zar ve et oranına göre fazlalık yağlar ayrılır. Küçük parçalara ayrılan et, önce kuşbaşı haline getirilir ve tezgahta özel baharat karışımları ile iyice karıştırılır. Baharatlanmış etler makineden geçirilerek kıyma haline getirilir. Akabinde kıymalar yoğurma kazanına atılır ve kısa bir süre yoğrulur. Etler yeniden tezgaha alınır ve dolum makinesine girmek üzere hazır hale getirilir. Bir sonraki aşamada sucuklar özel beze doldurulur. Dolumu tamamlanan sucuklar klipslenir ve her bir bez sucuk paketine ip takılır. Bu ipler aracılığıyla sucuklar önce demir çubuklara geçirilir ardından da demir çubuk taşıyıcı arabaya asılır. Bu noktadan sonra bez sucuklar klimatik odalarda 10-12 gün boyunca dinlenip olgunlaşırlar. Bu sayede doğal fermantasyon tamamlanır; yani Aşıkbaba bez sucukları doğal fermente sucuk ürünleri halini alır. 


Sucuklar ortalama 2-3 günde bir dışarı çıkarılarak içerisinde kalan su özel bir yöntemle uzaklaştırılır ve kuruma işlemi hızlandırılır. Otomatik merdaneden geçen sucukların içlerindeki su da kurulur ve bezin içerisinde gözenek oluşması engellenir. Aşıkbaba bez sucuklarının doğal fermantasyon tamamlandıktan sonra gramajlarına göre 

özel ambalajlar ile paketlenir ve satışa çıkarılır. Üretim sürecinden de görüleceği üzere ürünlerimizde hiçbir şekilde sağlığa zararlı kimyasal maddeler, sodyum nitrit ve sodyum nitrat katkı maddeleri ya da koruyucular kullanılmamaktadır. Doğal fermantasyon ile üretilen bez sucuk ürününe hiçbir şekilde ısıl işlem uygulanmamaktadır, geleneksel yöntemlerle elde edildiğinden ötürü bez sucuk ürününde tat ve aroma daha fazla ortaya çıkmaktadır.


Bir küçük not daha, Bez sucuk üretiminde kullanılan özel kumaş, Tokat'ın ünlü dokuma geleneğinden gelir ve bu beze ‘mermerşahi’ denilmektedir.


Aşıkbaba kalitesini taşıyan Tokat bez sucuk ürünleri, Tokat yöresinde diğer sucuk türlerine nazaran çok daha yüksek satış potansiyeline sahiptir. Aşıkbaba web sitesinde online satışta olan bez sucuk türleri, ambalaj ve gramaj farklılıklarına göre farklı ürün gruplarına ayrılmaktadır. Web sitemizde Bez Sucuk (230-250 gr. Arası)Bez Sucuk (3 Kg Toptan) , Bez Sucuk (5 Kg Toptan) , Bez Sucuk (10 Kg Toptan) , Kangal Sucuk Kg (0.980gr 1 Kg) , Kangal Sucuk  Adet (355 - 450 gr. Arası) , Aşıkbaba Tanışma Paketi , Aşıkbaba Özel Hediye Paketi gibi ürün ve ambalaj seçeneklerimiz mevcuttur.


Aşıkbaba bez sucuk fiyatı, ürünlerin gramajına göre değişkenlik gösterebilir. Ülkemizde en güncel sucuk fiyatları esas hammadde olan et ürünlerinin fiyatları ile doğrudan ilişkili olduğundan dönem dönem değişiklik gösterebilmektedir. Gramaja göre örneğin 390-410 gr. arasındaki 1 kangal sucuk, 1 kilo sucuktan daha uygun fiyatlı listelenebilir. Öte yandan toptan siparişlerde hem kangal sucuk kilo fiyatı hem de bez sucuk kilo fiyatları daha avantajlı hale gelmektedir. 2023 güncel bez sucuk fiyatları için lütfen ilgili ürün sayfalarını ziyaret ediniz.


Sonuç olarak Tokat yöresine özgü lezzetleri ile Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan bez sucuğu, doğal fermente edilerek özgün bir lezzete sahip olmaktadır. Aşıkbaba, geleneksel sucuk yapım yöntemlerini modern teknolojilerle birleştirerek, en kaliteli ve doğal ürünleri sunar. Ayrıca Aşıkbaba, geleneksel yöntemlerle ürettiği Tokat bez sucuğu ile birçok şarküteri ürününün yerini alabilen özel bir ürün sunmaktadır. Tokat bez sucuklarının lezzetini ve kalitesini keşfetmek için hemen sipariş verin!


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.